Frågor och svar

Information om hur du bäst tar dig till och från arenan, trafikavspärrningar och annan evenemangsspecifik information samlas på evenemangets sida här på friendsarena.se. Följande frågor och svar på denna sida är generella och kan från tid till annan ersättas med andra rutiner och regler. 

Till evenemangen

Besöka Friends Arena

Om kapacitet och biljetter

Om Friends Arena

Om Loger och Friends Arena Members Club

Om området runt Friends Arena

Allmänt om Friends Arena

Var ligger Friends Arena?

Friends Arena ligger i Arenastaden i Solna, strax norr om Stockholm. Klicka här för en karta.
Hur tar jag mig på bästa sätt till Friends Arena?

Till och från Friends Arena tar du dig enklast via kollektivtrafik; buss, pendeltåg, eller tunnelbana.

Pendeltågstation: Solna Station
Tunnelbana: Solna Centrum
Busshållplats: Solna Station
Evenemangsbussar: Extrainsatta SL-bussar till Friends Arena avgår från Mörby Station och Sundbyberg på evenemangsdagar. För mer information se sl.se

Nyhet - Cykla till Friends Arena
Under hösten 2014 öppnar vi en cykelgarderob i nära anslutning till Friends Arena. Garderoben är ett pilotprojekt och kommer under hösten att ha öppet vid följande evenemang: Sverige-Estland, AIK-Halmstad, Speedway Grand Prix samt AIK-Malmö

Läs mer och boka din plats på Cykelservice.nu

För att se hur du bäst tar dig till arenan vid evenemang, se det aktuella evenemangets sida här på friendsarena.se. Visa alla kommande evenemang.
Har Friends Arena en avlämningsplats? Var hittar jag den?

Möjligheten för biltrafik i området under evenemangsdagar är mycket begränsad. Vid större evenemang är biltrafik fram till arenan inte möjlig (med undantag för färdtjänst och gäster med handikapptillstånd). Vi hänvisar till information på respektive evenemangssida här på friendsarena.se. Visa alla kommande evenemang.Är Friends Arena anpassad för funktionshindrade?

Klicka här för information om tillgänglighet på Friends Arena.
Har Friends Arena internetuppkoppling?

Ja, Friends Arena har ett WiFi-nät som alla gäster kan använda. Sök efter WiFi-nätet "FriendsArena" i den mobil eller dator du vill ansluta. WiFi-nätet är förnärvarande kostnadsfritt och tjänsten levereras utan garanti på tillgänglighet.Finns det parkering i anslutning till arenan?

Vid evenemang på Friends Arena är kollektivtrafik alltid det bästa alternativet. För de som ändå väljer att ta bilen är det ofta både smidigare och snabbare att välja en parkerinsplats en bit ifrån arenan, för att antingen gå eller åka kollektivt sista biten.

 Friends Arena erbjuder för närvarande inga parkeringsplatser* i samband med evenemang och vi rekommenderar att du väljer alternativa färdmedel. Parkeringsmöjligheterna i arenastaden kommer successivt att utökas i takt med att hotell och bostäder kring arenan byggs färdigt. När Mall of Scandinavia står klar i september 2015 kommer det finnas 4 000 parkeringsplatser under köpcentrumet och totalt närmare 10 000 parkeringsplatser i området.
*Arenan har ett begränsat antal parkeringsplatser för handikappade.Vad får jag inte ta med mig till Friends Arena?

Följande regler gäller så länge inte annat anges på aktuellt evenemangs informationssida här på friendsarena.se. Visitering kan ske vid inpassering till arenan. Arenan erbjuder generellt ingen effektförvaring. 

Farliga eller skrymmande föremål
Till Friends Arena får du inte ta med dig föremål som kan tänkas användas i skadesyfte mot arenan, dess personal eller andra gäster. Det omfattar men är inte begränsat till vapen, pyrotekniska pjäser eller andra farliga eller brandfarliga föremål. Glasflaskor, petflaskor, termosar, aluminiumburkar och flaggpinnar andra än av s.k. WP plast eller klädesplagg/flagga med text eller symboler som uttrycker förakt mot folkgrupp, eller annan grupp är inte tillåtet.

Det är inte heller tillåtet att ta in skrymmande föremål såsom stora paraplyer* som inte ryms i en jackficka, stora väskor, fällstolar eller barnvagnar**. 

Mat och dryck
Det är inte tillåtet att ta med egen mat eller dryck i flaska för förtäring i arenan. Undantag görs för barnmat, alkoholfri dryck i tetraförpackning, frukt eller enklare snacks som du av medicinska skäl kan behöva under ditt besök. Flaskor är ej tillåtna p g a säkerhetsskäl, oavsett material och oavsett innehåll.

Ljud- och bildinspelningsutrustning
Systemkamera, filmkamera och eller ljudinspelningsutrustning får ej medföras in på arenan. Detta förbud omfattar inte mobiltelefoner för privat bruk. Läs mer under rubriken ”Får jag ta med mig kamera in på evenemang i Friends Arena?”. 

* Till vissa evenemang väljer arrangören att inte tillåta några paraplyer överhuvudtaget.
** Vissa evenemang tillåter barnvagn.
Läs mer om dessa undantag och vad som gäller inför ditt besök på evenemangets informationssida här på friendsarena.se


Får jag ta med mig kamera in på evenemang i Friends Arena?

Systemkamera, filmkamera och eller ljudinspelningsutrustning får ej medföras in på arenan. Att fotografera, filma eller ta upp ljud från föreställningen är förbjudet, även om upptagningen endast ska användas för privat/enskilt bruk. Det är ett intrång (brott) mot upphovsrätten att ta bild - eller ljudupptagningar, utan tillstånd från upphovsmannen, arrangören eller eventuella artister som medverkar. Arrangören till respektive evenmang beslutar vilka regler som ska gälla vid sitt evenemang. Information kring vad som gäller finns på evenemangets sida är på friendsarena.se.

 Vilka lag har Friends Arena som sin hemmaarena?

Svenska landslaget i fotboll (herrar) och AIK fotboll har Friends Arena som sin hemmaarena.
Kan jag köpa VIP-platser till ett evenemang på Friends Arena?

Ja, utbudet varierar mellan olika evenemang. Läs mer här.
Vissa arrangörer sätter även upp egna VIP-sektioner där du kan köpa platser. Information kring dessa finns på respektive evenemangs sida här på friendsarena.se.

 

Finns det skötrum och amningsrum på Friends Arena?

Vi erbjuder skötrum på läktare 1, läktare 2 och logeplan.

På läktare 1 har vi fyra stycken skötrum utplacerade i arenans alla hörn (sektion 103, 118, 123 och 138).

På läktare 2 (våning 4) har vi ett skötrum vid sektion 232 och på logeplan (våning 5) har vi två skötrum, utanför loge 30 och 57.  

För tillfället finns det inget amningsrum på arenan.

 

Vem är arrangör för evenemang på Friends Arena?

Friends Arena hyr i de flesta fall ut arenan till en arrangör. Arrangören har huvudansvaret för evenemanget, det innefattar bl a säkerhetsplanering, biljettförsäljning, åldergräns samt evenemangets ljud- och ljusproduktion. Vem som är arrangör framgår på evenemangets sida här på friendsarena.se. Visa kommande evenemang på Friends Arena

Finns det bankomat på Friends Arena?

Nej, inne på arenan finns det ingen bankomat. Samtliga försäljningsställen av mat, dryck och merchandise på Friends Arena erbjuder möjligheten att betala med kort (Visa/Mastercard). Vid vissa evenemang sker försäljning av programtidningar och hörselskydd av ambulerande försäljare som endast tar emot kontanter.

Vart ligger närmaste bankomat?

På Dalvägen ligger närmaste bankomat, tänk på att det kan vara ett stort tryck och långa köer under evenemangskvällar. Vi rekommenderar er därför att ta ut pengar innan ni kommer till arenaområdet.

Finns det effektförvaring på Friends Arena?

Av säkerhetsskäl erbjuder Friends Arena generellt inte någon effektförvaring under evenemang. Läs mer om eventuella undantag och vad som gäller inför ditt besök på evenemangets informationssida här på friendsarena.se

 

Finns det sjukvård och hjärtstartare på Friends Arena?

Sjukvårdspersonal finns på plats under alla våra evenemang, vid behov av sjukvård kontakta närmaste kiosk, restaurang eller övrig personal som hjälper er att tillkalla sjukvårdspersonal.

Centrerade på respektive långsida i foajéerna på läktare 1, 2 och 3 samt vid biljettkassan finns det hjärtstartare. Se biljettkassa och arenaöversikt för mer information.

 

 

Kan man köpa öronproppar på Friends Arena?

Ja, ambulerande säljare erbjuder öronproppar vid evenemang och konserter med hög ljudvolym.

 

 

Finns det hörselslinga på Friends Arena?

Friends Arena är utrustad med hörselslinga. Det är varje enskild arrangör som väljer att använda eller inte använda hörselslingan vid sitt evenemang.

 

 

 

Hur vet jag om taket kommer vara öppet eller stängt?

Det är alltid arrangören av evenemanget som avgör om taket på Friends Arena ska vara öppet eller stängt. Läs mer om vad som gäller inför ditt besök på respektive evenemangssida

AIK Fotboll har inför säsongen 2014 presenterat en takpolicy där följande gäller;

Under perioden 15 april till 30 september är huvudregeln att taket ska vara öppet. Undantag kan göras vid extrema vädersituationer som exempelvis kraftigt regn, snö, åska eller temperaturer som understiger 10 grader.

Under tidig vår fram till den 15 april och höst från den 1 oktober är huvudregeln att taket ska vara stängt. Undantag kan göras vid godartade vädersituationer då temperaturen överstiger 10 grader.

Läs mer: AIK Fotbolls takpolicy (aikfotboll.se, öppnas i nytt fönster)

 

 

Kapacitet och biljetter

Hur många åskådare kan Friends Arena ta emot?

Friends Arena är väldigt flexibel. Den kan snabbt ställas om för olika event och har även ett stängbart tak, vilket gör att den kan husera evenemang året runt. Arenan har en maxkapacitet vid konserter på 65 000 personer (inkl ståplats) och kommer att kunna ta emot upp till 50 000 sittande gästande vid t ex sportevenemang. Det är arrangören som, tillsammans med Friends Arena, beslutar om antal platser för varje enskilt evenemang. Trots maxkapaciteten är biljettantalet alltså inte alltid 65 000, så det lönar sig att boka biljett i god tid.
Var kan jag köpa biljetter?

Biljetter till Friends Arenas publika evenemang finns till försäljning på arenans webbsplats, via Friends Arenas biljettkassa samt via arrangörer och auktoriserade ombud.
Är det tryggt att köpa biljetter i andra hand?

Inte alltid. Friends Arena ansvarar endast för försäljning av biljetter via Friends Arenas webbsida, biljettkassa eller via våra arrangörer och auktoriserade ombud. Andrahandsförsäljning av biljetter är inte olaglig, men konsumentverket har uppmärksammat att vilseledande marknadsföring vid andrahandsförsäljning av biljetter förekommer.

Vi rekommenderar därför att gäster köper biljetter via Friends Arenas webbsida, biljettkassa eller via arrangör och auktoriserade ombud. Det finns ingen garanti för att biljetten såld via annan försäljningskanal är äkta eller inte finns kopierad i flera exemplar. Biljettkontrollen på Friends Arena är automatiserad vilket innebär att varje biljett har en unik EAN-kod som avläses maskinellt vid entrén på evenemangsdagen. EAN-koden kan endast användas en gång, vilket gör att eventuella kopior nekas entré. Man kan inte på förhand kontrollera om en biljett är giltig.

Arrangören kan makulera biljetter om det visar sig att de har köpts i strid med utställda köpvillkor. Om evenemanget skulle bli inställt riskerar du som köpare av biljett i andrahand att bli utan ersättning. Om du har betalat ett pris utöver ordinarie biljettpris riskerar du att inte få tillbaka mellanskillnaden. 

 
Borttappade eller stulna biljetter

Biljetter är en värdehandling och måste visas upp vid entrén till evenemanget. Borttappade eller stulna biljetter ersätts inte. Är biljetterna stulna bör du göra en polisanmälan. Har du bokat din biljett via Ticnet och valt TicketFast som leveranssätt kan du enkelt skriva ut en ny biljett genom att logga in på ticnet.se. Observera att dessa biljetter har ett inbyggt säkerhetssystem som endast medger inträde en gång per biljett. 

 

Vilka serviceavgifter tas ut vid biljettköp?

Vid biljettköp debiteras en serviceavgift. Denna avgift varierar beroende på biljettpris. Samma serviceavgift gäller i alla försäljningskanaler. Serviceavgift återbetalas ej. Priser som redovisas på friendsarena.se är inkl serviceavgift om ej annat anges. Denna avgift är förnärvarande:

Biljettpris 0-99 kr = serviceavgift 10 kr (inkl moms 25 %)
Biljettpris 100-199 kr = serviceavgift 20 kr (inkl moms 25 %)
Biljettpris 200-299 kr = serviceavgift 25 kr (inkl moms 25 %)
Biljettpris 300-399 kr = serviceavgift 30 kr (inkl moms 25 %)
Biljettpris 400-499 kr = serviceavgift 35 kr (inkl moms 25 %)
Biljettpris 500-599 kr = serviceavgift 40 kr (inkl moms 25 %)
Biljettpris mer än 600 kr = serviceavgift 45 kr (inkl moms 25 %)

 Vilken åldersgräns gäller för barn på arenan?

När åldersgräns eller rekommendation finns för ett evenemang är den satt av arrangören av olika anledningar. Är åldersgränsen 13 år beror detta oftast på att arrangören valt en ljudnivå som överstiger Socialstyrelsens rekommendationer gällande ljudnivå vid konsertarrangemang och därmed kan orsaka hörselskador hos barn. Åldersgränsen gäller oavsett om målsman är med eller ej, om inte annat framgår. Arrangören kan neka gästen inträde om personen inte har åldern inne och ingen målsman kan intyga ålder eller giltig ID-handling kan uppvisas. Har evenemanget istället en åldersrekommendation så är detta endast en rekommendation från arrangör och det är då upp till målsman att följa med barnet på evenemanget om biljettköp görs till barn som inte nått rekommenderad ålder. 

Läs mer om åldersgränser

Frågor och svar om höga ljudnivåer och åldergränser (länk till Folkhälsomyndigheten, öppnas i nytt fönster)

 


Vilka säkerhetsrestriktioner gäller för barn på arenan?

Av säkerhetsskäl rekommenderar vi att alla barn åtföljs av en ansvarig målsman/vuxen. Alla barn måste ha en giltig biljett och plats, förutom spädbarn i bärsele. Vi rekommenderar att små barn bär hörselskydd under alla evenemang. Öronproppar finns att köpa inne på Friends Arena. Barnvagnar får inte tas med in på arenan. Avsteg från dessa regler kan förekomma och redovisas i så fall under respektive evenemang här på friendsarena.se. Läs mer om åldersgränser.
Finns det restauranger, kiosker och barer på Friends Arena?

Ja. Före ditt besök och innan biljettscanning kan du besöka Carlsberg Bar och Bistro 1847. Inne på arenan finns ett stort utbud av kiosker med enklare förtäring och dryck. Tillgången till alkohol varierar mellan olika evenemang. Läs mer om mat och dryck på arenan här.

 

 Vem ansvarar för evenemang på Friends Arena?

Friends Arena hyr i de flesta fall ut arenan till en arrangör. Arrangören har huvudansvaret för evenemanget, det innefattar bl a säkerhetsplanering, biljettförsäljning, åldergräns samt evenemangets ljud- och ljusproduktion. Vem som är arrangör framgår på evenemangets sida här på friendsarena.se. Visa alla kommande evenemang.
Varför kan ni inte släppa fler platser när vissa evenemang säljer slut?

Det är arrangören (och vid konserter även artisten) som, tillsammans med oss på Friends Arena, beslutar om antal platser för varje evenemang. Även om arenan kan ta upp till 65 000 gäster, är det inte alla evenemang som är skapade för en så stor publik, så se alltid till att boka biljetter i tid. 

 

 

Om bygget av Friends Arena

Vem finansierar Friends Arena?

Ägare till Friends Arena är Svenska Fotbollförbundet, Jernhusen, Solna Stad, Fabege och Peab.

 

 

När invigdes Friends Arena?

Friends Arena invigdes den 27 oktober 2012 med en storslagen föreställning kallad "Svenska Ögonblick", i regi av Colin Nutley. Föreställningen direktsändes i SVT1 och hade utöver de nästan 50 000 i publiken i arenan, som mest 1 700 000 tittare.
Vilka arkitekter har ritat Friends Arena?

Arenan är designad av arkitekterna Krook & Tjäder, Berg Arkitektkontor och Populus (London).
Kan jag komma på en visning av Friends Arena?

Vi erbjuder guidade visningar för grupper. Under våren 2014 har i även öppna visningar vid vissa datum. Läs mer om Guidade visningar av Friends Arena.

 

Varför heter arenan Friends Arena? Vad står namnet för? Vad står Friends för?

Friends Arena fick namnet när Swedbank, som är namnsponsor för arenan, skänkte namnrätten till stiftelsen Friends. Friends arbetar för att skapa ett samhälle där barn växer upp i trygghet och jämlikhet och deras uppdrag är att stoppa mobbning på skolor och i idrottsföreningar.

 
Hur påverkas miljön av Friends Arena?

Friends Arena byggs med genomgående miljöhänsyn precis som hela Arenastaden, vilket innebär att stadsdelen får goda förutsättningar för en hållbar stadsutveckling.

 

Loger och Friends Arena Members LevelFinns det loger på Friends Arena?

Ja, det finns 92 loger och alla har sina egna tillhörande sittplatser direkt utanför logen. Loger och våra premiumplatser finns på vår medlemsvåning Members Level. Läs mer om Members Level på Friends Arena.

Är du nyfiken på hur det ser ut inne i och utanför logerna kan du använda vår 360-graders vy här.
Vad innebär det att ha en loge på Friends Arena? Vilka evenemang får jag se?

Att ha en loge på Friends Arena gör ögonblicken på arenan ännu större för dig, dina kollegor och era kunder. Loge-medlemmar får egen parkering, en personlig concierge-service som gör din upplevelse av vistelsen på Friends Arena så optimal som möjligt, tillgång alla publika evenemang och möjlighet att disponera logen alla dagar.
Kan jag boka Premium Seating-stolar vid enstaka evenemang?

Medlemsvåningen är vanligtvis endast öppen för medlemmar i Friends Arenas Members Club, men för vissa evenemang låter vi alla som vill prova på ett lite bekvämare sätt att besöka arenan.
Kan jag som inte tillhör Friends Arena Members Club boka bord på restaurang på arenan vid ett evenemang?

Members Clubs restauranger är enbart för medlemmar. Som icke-medlem har du tillgång till Carlsberg Bar och Bistro 1847 i huvudentrén (entré A) samt BistroBarer runt hela arenan. 

Vid vissa evenemang säljs premiumbiljetter där mat inkluderas. Läs mer på respektive evenemang

 

Området runt Friends Arena

Finns det hotell i anslutning till Friends Arena?

Ja, nya Quality Hotel Friends som öppande 2013 är ett design- och konferenshotell på 25 våningar ritat av Wingårdhs Arkitekter. Hotellet nås från Friends Arenas huvudentré som även rymmer bankettsal och konferensrum, samt arenans och hotellets gemensamma kök. Läs mer: Quality Hotel Friends (öppnas i nytt fönster)

För övriga boenden i närheten av arenan finns en sammanfattning på Solna Stads hemsida (länken öppnas i nytt fönster)