FRIENDS ARENA – DE STORA ÖGONBLICKENS ARENA

Guidad visning av Friends Arena

Är du nyfiken på Friends Arena och vill hur det ser ut bakom kulisserna? Vi arrangerar både öppna visningar men tar även emot enskilda grupper. Läs mer här

De stora ögonblickens arena

Sedan invigningen den 27 oktober 2012 har Friends Arena snabbt etablerat sig som de stora ögonblickens arena. Vi har fått uppleva ögonblick inom både sport och musik som kommer gå till historien och leva vidare i allas minnen för en lång tid framöver. Vi tänker bland annat på Zlatan Ibrahimovic fantastiska målsvit vid premiärmatchen mot England, som avslutades med det nu legendariska cykelsparksmålet - världens snyggaste mål som belönades med FIFA Puskás Award på Ballon d'Or 2013

Här är några rekord och historiska ögonblick:

  • Invigningsmatchen för herrlandslaget mot England slutade med rafflande 4-2 och Zlatans oförglömliga cykelsparksmål samt publikrekord på 49 967.
  • Swedish House Mafia valde att lägga sina första och sista spelningar i Sverige på Friends Arena i november 2012 med över 100 000 i publiken under tre spelningar.
  • AIK har slagit både nytt publikrekord med 43 466, och rekord i antalet sålda årskort för säsongen 2013.
  • Publikrekord för Bandyfinalen 2013 med totalt 38 474 i publiken.
  • Rekord för UEFA Women’s Euro finalen 2013 med en publiksiffra på 41 301.
  • Bruce Springsteens tre konserter på Friends Arena 2013 besöktes av 167 000 personer. 
  • Elton John premiärspelade på Friends Arenas nya konsertscen på Lucia 2013, ett format för konserter med upp till 12 000 i publiken.
  • Friends Arena blev en av världens mest incheckade platser på Facebooks lista över 25 platser i världen.
  • 2014 års Sweden International Horse Show slår rekord med hela 84 854 besökare.

Sveriges mest flexibla arena

Friends Arena är skapad för att göra upplevelsen optimal för dig som gäst. Flexibiliteten, skalbarheten, närhet till arenagolvet, de bekväma stolarna, en visuell upplevelse utöver det vanliga och akustik i världsklass gör Friends Arena unik i Sverige. Det gör att vi kan locka hit de bästa artisterna och idrottarna, ger arrangörerna de bästa förutsättningarna för att skapa stora ögonblick.

Blixtsnabba byten av underlag

Friends Arena klarar evenemang på alla underlag, från naturgräs och grus till is och parkett, och snabba byten där emellan. I mars 2013 bytte t ex arenan från parkett, till is, till gräs när vi gästas av Melodifestivalsfinalen, Bandyfinalen och VM-kval i fotboll på mindre än två veckor.

Ett öppningsbart tak

Friends Arena är en inomhusarena med öppningsbart tak, vilket gör att vi kan erbjuda konserter, idrott och shower året om, oavsett väder. Det innebär att Sverige äntligen har en arena där man kan spela fotboll på naturgräs mitt i vintern och ta emot världsartister med riktigt stora konsertproduktioner året runt. Det öppningsbara taket består av två takplattor som mäter 3 750 kvm vardera, vilket totalt motsvarar sex normalstora villaträdgårdar.

En arena - alla storlekar

Friends Arena är en mötesplats för alla storlekar av evenemang. Maxkapaciteten är 65 000 åskådare, men arenan lämpar sig för evenemang av alla storlekar. Vid fotboll och bandy är kapaciteten upp till 50 000 sittande gäster. Vid konserterer styrs storleken av artisternas önskemål, där vanliga format är 12 000, 30 000 eller 50 000 gäster.

Arenan är även populär för företag som söker inspirerande lokaler för möten, presskonferenser, kick-offer, galor och mässor. Vi har lokaler som passar allt från 2 till 65 000 personer. Läs mer om våra möjligheter för konferens och företagsevent här

Teknik som skapar stora ögonblick

Utrustningen på Friends Arena är designad för att du inte ska missa ett enda ögonblick. Mediakuben som hänger i arenans tak har fyra bildskärmar på 65 kvm vardera. Hela bildytan motsvarar ca 520 st 40-tumsskärmar och hela kuben väger 64 ton. Utöver det finns 647 LED-skärmar som förstärker den visuella upplevelsen. Och med arenans trådlösa WiFi-nät kan du dela med dig av dina upplevelser till omvärlden, i exakt de ögonblick som de händer.

Mat och dryck

Här kan du läsa mer om matutbudet på Friends Arena.

Gör upplevelsen ännu bättre i Friends Arena Members Club

Vi reserverar en hel läktare för medlemmarna i Friends Arena Members Club. Som medlem går du in i en egen ingång, minglar i en foajé reserverad för medlemmar i Friends Arena Members Club och kan underhålla kollegor och kunder med god mat och dryck och, naturligtvis, spännande evenemang. Läs mer om Friends Arena Members Club.

/Global/Bilder/Avdelningar/Arenan/Restaurant-buffe-500x172.png

Genom Friends Arena Members Club kan du även boka din egna loge, med tillhörande sittplatser direkt utanför. Är du nyfiken på hur det ser ut inne i och utanför logerna kan du använda vår 360-graders vy här.

Medlemsvåningen är vanligtvis endast öppen för medlemmar i Friends Arenas Members Club, men till vissa evenemang låter vi alla som vill prova på ett lite bekvämare sätt att besöka arenan. Passa på att boka ett premiumpaket eller varför inte en hel loge? Läs mer om VIP & Premium seating på Friends Arena.

Närhet för arrangörer och artister

Backstage, omklädningsrum och servicefunktioner i samma nivå som arenagolvet ger artister och idrottare smidig tillgång till arenan. Och en tvåfilig väg som sträcker sig runt hela byggnaden underlättar logistiken och gör det enkelt för arrangörer att köra in på arenagolvet med t ex utrustning för scenuppbyggnad.

Ägare

Friends Arena ägs av Arenabolaget i Solna AB.

Driftbolag är Arena Management Sweden AB, ett företag inom Lagardère Unlimited.